STEENMARTERS ZIJN DOL OP ELEKTRISCHE AUTO’S

06/06/2023

Steenmarters kunnen in elektrische auto's al snel tot €7.000 schade aanrichten. Het feit dat marters vooral van in populariteit groeiende elektrische auto’s houden, maakt het probleem met het jaar ernstiger. AutoWeek zocht naar de achtergronden.

Heb je nog geen marteraanval onder de motorkap van je elektrische auto gehad? Dan kan die nog komen. Territoriaal gedrag van het dier is de oorzaak. Zo’n marteraanval kan erg kostbaar worden in het geval van een elektrische auto.

Marters zijn graag bij mensen

Marters zoeken graag de nabijheid van mensen op. Ze gebruiken onze leefomgeving om te jagen: muizen, kikkers en vogeleieren eten. Het harige dier is een enkeling. Het valt alles aan dat eruit ziet of ruikt als een rivaal. De geur werkt als een rode lap op een stier. Als een marter door zijn territorium zwerft, geeft hij een afscheiding af via geurklieren om zichzelf bekend te maken. Bijvoorbeeld onder de motorkap, want hij houdt van schuin aflopende ruimtes. Als de marter de geursporen van een concurrent tegenkomt, is hij niet meer in bedwang te houden en bijt hij alles wat naar zijn eigen soort ruikt. Vooral elektrische auto's zijn bijna martermagneten. Omdat EV’s bij verschillende laadstations staan ​​om stroom te laden verplaatsen ze zich constant tussen steenmartergebieden. En dat trekt de concurrentie onder de motorkap ...

Steenmarters en elektrische auto’s dure combinatie

Marteraanvallen zijn een groot probleem voor de hoogspanningskabels van een elektrische auto, omdat fabrikanten reparatie van een beschadigde kabel verbieden. In plaats daarvan eisen fabrikanten de vervanging van de gehele kabelboom. Dat kan erg kostbaar zijn: een setje kabels kost volgens verzekeringsmaatschappij Allianz tot wel €7.000. Sommige fabrikanten gebruiken beschermhoezen die kunnen worden vervangen. De reparatiekosten kunnen zo tot wel 97 procent worden verlaagd. 

Marterschade soms bij verzekering te claimen

Bij schade aan de auto staat de marterbeet in Duitsland op de derde plaats. In 2020 regelden benadeelde partijen 217.000 keer reparaties met hun verzekeringsmaatschappij. De brancheorganisatie van verzekeringsmaatschappijen schat de schade op 90 miljoen euro, plus een groot aantal niet-aangegeven gevallen.

Als je alleen een BA-verzekering hebt, moet je na een marteraanval de schade zelf ophoesten. Hiervoor is minimaal een mini omnium dekking vereist. Ook een full omnium zal de gevolgschade dekken.

Doe dit na bezoek van een steenmarter

Als er tekenen zijn van een marterbezoek onder de motorkap - zoals krassen - laat dan zeker de motor vakkundig reinigen om de geursporen te verwijderen. Als je jouw auto wilt beschermen, kun je een ‘marterverjager’ plaatsen. Het werkt op dezelfde manier als een schrikdraad om een weiland. De elektrische schok is niet gevaarlijk voor de marter. Andere systemen werken met ultrasoon geluid. Het houdt hem gewoon uit de auto.

Conclusie

Vooral bij elektrische auto's kan een kleine beet grote schade aanrichten. Het is dus een extra reden om voor je nieuwe elektrische wagen een omnium verzekering te voorzien. 

bron: https://www.autoweek.nl/