De ene parkeerschijf is de andere niet: boete als je niet de correcte schijf gebruikt

13/12/2023

Veronique De Sitter uit Hamme parkeerde haar auto mooi in een parkeervak in een blauwe zone in Mechelen en zette haar parkeerschijf achter de voorruit. Precies zoals het moet. En toch krijgt ze een parkeerretributie, haar parkeerschijf is "niet conform". Maar wat is dat een "conforme" parkeerschijf? Hoe ziet zo'n parkeerschijf er dan uit? Radio2 zoekt het uit.

BLAUWE ZONE

In een blauwe zone moet je je parkeerschijf op een zichtbare plaats aan de voorruit van je wagen leggen. Op die schijf geef je aan wanneer je op je parkeerplek aankomt. Je kan dan twee uur lang parkeren, tenzij anders aangegeven. 

Veronique De Sitter kent de wetgeving en parkeert haar wagen correct in een blauwe zone in Mechelen. Denkt ze. "Tot mijn grote verbazing had ik een retributie. Ik heb ze onmiddellijk gecontesteerd aangezien ik binnen mijn ingestelde tijd beboet was geweest." 

Maar de tijd was niet het probleem, wel de parkeerschijf die aan de voorruit van Veronique haar auto lag. 

Ongeldige parkeerschijf

"Na mijn bezwaar, kreeg ik een antwoord dat mijn parkeerschijf niet geldig is." Veronique snapt er niks van. "Ik heb mijn parkeerschijf destijds bij een garage gekregen. Het is toch ongelooflijk dat ik beboet werd voor het ontwerp van een parkeerschijf?"

Maar het klopt wel degelijk. Sinds 31 maart 2003 moet je, als je in een blauwe zone parkeert, een parkeerschijf gebruiken naar Europees model. Alle andere modellen zijn niet meer geldig. 

Zo moet een parkeerschijf eruit zien in ons land.

Die officiële parkeerschijf naar Europees model heeft een blauwe kaft waarop in de drie landstalen (Nederlands, Frans en Duits) de tekst “uur van aankomst” staat. 

In de blauwe houder zit een schijf die is opgedeeld in 12 uur en halve uren. Parkeerschijven die ingedeeld zijn in kwartieren of met alleen Nederlandse en Franse tekst, zijn niet correct. 

De parkeerschijf die Veronique gebruikt, heeft een kwartieraanduiding en de Duitse tekst ontbreekt. Het gaat dus om een oud model. "Ik wil mijn verhaal naar buiten brengen om andere mensen te informeren voor deze gekke regel."

Hoe gebruik je de parkeerschijf?

Bij aankomst moet je de parkeerschijf op het uur of het halve uur zetten net ná het moment van je aankomst. Als je bijvoorbeeld om 14.35 uur aankomt, zet je de parkeerschijf op 15 uur. Als je om 12.55 uur aankomt zet je die op 13 uur.

Je parkeerschijf moet goed zichtbaar achter je voorruit liggen zodat een parkeerwachter of een agent ze makkelijk kan zien.

Buitenlandse voertuigen mogen de conforme, Europese parkeerschijf van hun land bij ons gebruiken. En Belgische voertuigen mogen in andere Europese landen de Belgische parkeerschijf gebruiken.

Waar te koop?

Een parkeerschijf kan je gratis afhalen in ons kantoor.

De conforme, Europese parkeerschijven zijn ook te koop in sommige warenhuizen en boekhandels, in winkels bij benzinestations en via enkele online winkels. 

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/12/correcte-europese-parkeerschijf/